Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

«Ήθη και Έθιμα του Δωδεκαημέρου» - Σταμάτης Αποστολάκης


Οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Κολυμβαρίου, τη Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012 είχαν την χαρά και την ευτυχία να ζήσουν μερικές ώρες με τον δάσκαλο – λαογράφο Σταμάτη Αποστολάκη.

Ο βραβευμένος από την Ακαδημία Αθηνών, ο μελετητής του Ελ. Βενιζέλου , της Μάχης της Κρήτης και κυρίως των Ριζίτικων, των Δημοτικών Τραγουδιών της Κρήτης απέδειξε ότι εκτός από λαογράφος, περιηγητής, άνθρωπος είναι κυρίως δάσκαλος.

Για δυο και πλέον ώρες καθήλωσε τους εξήντα μαθητές της Δ’ και Ε’ τάξης του Σχολείου αναλύοντας τους τα «Ήθη και Έθιμα του Δωδεκαημέρου».

Οι μικροί μαθητές έζησαν τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά, τα Φώτα όπως τα ζούσαν οι παππούδες και οι γιαγιάδες τους στην πόλη, στο χωριό , στο σπίτι, στο χωράφι κ.α.

Έψαλλαν τα κάλαντα, θυμήθηκαν παλιά και ξεχασμένα.

Ο κ. Αποστολάκης απάντησε στις ερωτήσεις τους με το γνώριμο ύφος και αποχαιρέτησε τα παιδιά δίνοντας τους την υπόσχεση να βρεθούν ξανά το Πάσχα.
Η επίσκεψη αυτή εντάσσεται σε μια σειρά εκδηλώσεων – επισκέψεων που γίνονται στο Δημοτικό Σχολείο Κολυμβαρίου ενόψει των γιορτών και έχουν το τίτλο «Ελάτε να γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα»